søndag 1. september 2013

På jakt etter seilskutene i Skudeneshavn

Vakre Skudeneshavn var en stor seilskuteby på 1800-tallet. Rundt 1869 var det cirka 75 seilskuter fra Skudeneshavn i utenriksfart. I trafikk til Østersjø-området og ellers rundt i verden. Men hvor finner vi seilskutene i Skudenshavn nå? Vi dro på seilskutejakt i Gamle Skudeneshavn.


Du finner dessverre ingen store seilskuter ved kaiene i Skudeneshavn lenger. Det nærmeste du kommer originalene, er modeller og malerier av seilskutene i museet i Mælandsgården. Men skudnesbuen er stolt av sin skute-historie. Når du akkurat har begynt å gå bortover Søragadå, finner du den flotte smijernsporten med seilskute ved Hafnia.Titter du inn vinduene til de vakre, hvite husene i empirestil, så finner du svært ofte en seilskute - liten eller stor - til pynt i vinduene.


Denne flotte døren i Søragadå har til og med en utskåret seilskute på dørpanelet. En vakker fullrigger på vei ut i verden eller kanskje hjem til Vestlandet.


Etter å ha sett mange seilskuter i vinduer og på ulike utsmykninger på husene, så finner vi virkelig vare nede på Dampskipskaien. Ironisk nok var det jo dampskipene som konkurrerte ut Skudeneshavns stolte seilskuter. Men det er en helt annet historie.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar