fredag 31. januar 2020

Den unge krigsseileren fra Skudeneshavn

I år er det 80 år siden Norge ble okkupert av Tyskland og dermed ble trukket inn i den andre verdenskrig. Dag Midbøe (1923-2015) fra Skudeneshavn var bare 15 år da han dro ut til sjøs for første gang. I syv sammenhengende år var han ute til sjøs, seks av dem under krigen. 


Hans egen beretning kan du lese i den svært interessante krigsdagboken «50 konvoier – minner fra en krigsseiler», utgitt på Vormedal forlag. Jon Michelets kritikerroste romanserie om Skogsmatrosen, er nok inspirert av Dag Midbøes memoarer fra sin imponerende krigsinnsats for Norge. I forordet til romanen «Blodige strender» dediserer Jon Michelet boken til blant andre Dag Midbøe – med takk fra forfatteren for gode råd og hjertelig oppmuntring under skriveprosessen. «50 konvoier» fra 2008, dannet også i sin tid en viktig del av Magne Misjes fjernsynsserie om krigsseilerne «Evig Heder».

-Unggutten Dag Midbøe fra Skudeneshavn var bare 15 år da han en varm junidag i 1939 mønstret på det titusen tonn store tankskipet «Vivi» av Oslo, som losset olje i Liverpool. Første som dekksgutt, senere som yngstemann i maskinen, for det var maskinsjef han ville bli en gang i fremtiden. Det var drømmen. Lite ante han da han gikk opp gangveien på det «enorme» tanskipet at det skulle gå hele sju år før han var hjemme i Skudeneshavn igjen. Sju års sammenhengende seilas, seks av dem på krigshavet, skriver Magne Misje i forordet til Midbøes memoarer.


Dag Midbøe (bildet er hentet fra nettsiden til Skudenes sjømannsforening. Her finnes også lydbånd-opptak med Midbøe og andre lokale krigsseilere)


Dag Midbøe var en 15 åring som virkelig drømte om det store eventyret en sjømannstilværelse skulle innebære.

-Jeg gleder meg kolossalt til å stå på egne ben, og tanken på at jeg skal få se fremmede land og havner gjør at jeg glemmer at det også hører hardt arbeid og slit med i sjømannstilværelsen, skriver Midbøe.

Boken gir et utrolig interessant tilbakeblikk på livet til sjøs. Fine hverdagsopplevelser både under seilaser og besøk i havner, men etter hvert hjerteskjærende beretninger om torpederinger, arbeidsulykker, fryktelig uvær, dødsfall og angrep fra fiendtlige jagerfly.

På vei i en konvoi fra Halifax til Clyde skjer et flyangrep.

-Tilfeldigvis er jeg ute på dekket når det skjer, så jeg blir vitne til hele opptrinnet. Bombene treffer i vannet på hver side av båten, tilsynelatende uten å skade den. Vi er på babord side i kolonnen, så nærmeste båten er målet for bombene. Jeg kan tydelig seg at den ene av livbåtene, som henger utsvingt, faller i sjøen idet bombene eksploderer i vannet. Med en gang er det som om hele konvoien kommer til liv. Det fyres løs fra alle retninger med alle slags typer av skyts. Det er et stort under at ikke båtene i konvoien skader hverandre i sine forsøk på å skyte ned flyet. Våre egne mitraljøser fyrer i vei. Matrosene, som betjener dem, tømmer hvert sitt magasin i hurtig tempo, skriver han i «50 konvoier».

Boken er interessant fordi den også gir fine beskrivelser om livet om bord under krigen. Om godt kameratskap og fine opplevelser. Opphold i New York og spesielt Brooklyn er fascinerende for unggutten.

-Min 20-årsdag den 14. september forbigås i stillhet. Krigen har vel vart i vel 4 år. Tusenvis av sjøfolk er omkommet i løpet av denne tiden, og millioner av tonn av handelsskip er senket. Dette vet jeg, og jeg vet at den neste turen kan bli min siste.

Med godt hell og mye flaks kommer han seg gjennom seilasene under krigen med livet i behold, men vil resten av livet være sterkt preget av opplevelsene. 

-Det var en stor opplevelse å komme hjem og møte mor, søsken og slektninger. Men, litt om gangen begynte jeg å føle meg som en fremmed. Likevel forsøkte jeg å finne meg til rette i Skudeneshavn, og tok opp arbeid som smed i min onkels smie.


Dag Midbøe ble hedret med krigsmedaljen og Haakon VII Frihetsmedalje. I 1968 var han med på å stifte Karmøy krigsdeltakerforening (senere Karmøy krigsinvalideforening) – hvor han var aktiv som sekretær, styremedlem og senere mangeårig formann til foreningen opphørte i 1996.

«50 konvoier» er en viktig bok. På en fin måte forteller den en dramatisk historie om lokal krigsseilers opplevelser i handelsflåten, og minner oss om hvor fryktelig og vond en krig er. Boken kan kjøpes hos den lokale bokhandelen i Skudeneshavn - Hillesland/Norli,  via Vormedal forlag og lånes på Karmøy folkebibliotek, også avdelingen i Skudeneshavn.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar