tirsdag 3. september 2013

Farvel til Skudenesferja

Torsdag er det definitivt slutt for Skudenesferja - den tradisjonsrike ferjeruten mellom Skudeneshavn og Mekjarvik. Plutselig rykker Stavanger, selve byen for skudenesbuen, flere hakk unna. Bilistene er henvist til den nye T-forbindelsen.


Tilbake står vi fulle av spørsmål:
Hvor blir det av alle lastebilene, bobilene, personbilene nå? Inni en tunnell? Hvor skal de unge gutta med rånebilene kjøre stripa nå? Til Åkra? Og hva skal måkene på fugleberget ved ferjekaien se på nå? Båtene til fryseriet? Og kan man kalle en ferjekai for en ferjekai, når det ikke lenger er ferje der?


Det er ingen tvil om at det er vemodig for mange dette. En ny tid - en ferjefri tid - som kan få store konsekvenser for Skudeneshavn. La oss håpe at den vakre byen fremdeles opprettholder sitt store turistbesøk.

Skal du gi din siste hilsen, så er du trolig ikke alene. Facebook-gruppen "Ja til ferje fra Skudeneshavn også etter T-forbindelsen" håper tusenvis møter opp på kaien og stille aksjonerer klokken 18:20 torsdag 5. september.

Og her er et annet lite farvel, et utdrag fra et dikt av Helge Rykkja "Ferja prustar". God tur videre!

"Ferja prustar medan turtalet aukar
Ferja dunkar i kjølvatn
Grå 
amfibium eller elefant
Glid som ein asiatisk elefant
eller strandar som ein umåteleg magestor ark
med dyra strøymande utover jorda"3 kommentarer:

 1. Nå tror jeg at Skudeneshavn sine innbyggere, næringslivsrepresentanter og representanter for øvrig gjør lurt i å begrave ferge-fokuset på torsdag kvelden - i en parallell med fergens siste tur!

  Det har vært mer enn nok "fergesutring" nå. Fergen er borte, og andre samferdselsløsninger er etablert. For mange har det fått en konsekvens - noe som er leit, men som likevel må godtas og etterleves!

  Skudeneshavn har utrolig mange kvaliteter, og vil klare seg godt - også uten fergeforbindelse til Stavanger! Nå gjør vi nok lurest i å legge kapittelet bak oss, og fokusere på vekst, verdiskapning og utvikling i lokalsamfunnet! Alt ligger til rette for en god utvikling for Skudeneshavn - også uten fergen!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg vil ha både og, akkurat som Ole Brum!! Jeg vil ha valget, hver gang. Og jeg synes det er ganske uforsvarlig det som har kommet fram om denne saken, med hensyn til sikkerheten bl a. Men Skudeneneshavn klarer seg nok uansett, klart det, et slikt utrolig vakkert sted vil ALLTID klare seg.

   Slett
 2. Selv om vi synes det er vemodig med ferja finnes det jo andre veier som fører frem slik du påpeker Terje. Karmøy kommune gir oss en oversikt: http://www.karmoy.kommune.no/no/nyheter/2013/nye-pendlermuligheter-til-stavanger

  SvarSlett