tirsdag 12. februar 2019

På første klasse over Haukelifjell

Det er en opplevelse i seg selv å kjøre med bil fra Oslo til Skudeneshavn over Haukelifjell. Noen av oss er også svært glade i engelske, klassiske biler - og det er noe helt særegent å sitte bak trerattet i en Daimler Six LWB 1995-modell i fargen British Racing Green. Det er virkelig å reise på første klasse både for sjåfør og ikke minst passasjerer - et interiør med valnøtt og gode, lyse skinnseter.


En biltur over fjellet gir deg virkelig følelsen av å reise. Forflytte deg gradvis gjennom by, skoger, langs fjord og over fjell. En rolig, fin kjøretur fra hovedstaden i øst til den hvite perlen i vest tar cirka åtte timer, inkludert en halv times kafépause - for eksempel på Haukeliseter fjellstue på 1.000 meter over havet.


Dette er en av landets mest populære turistforeningshytter og har 20.000 gjestedøgn i året.  I 2017 vant også Haukeliseter kåringen for årets veimat. Den nest eldste bygningen er fra 1886, mens tårnhuset med Nansenstova er fra 1890.


En slik nydelig utsikt kan du nyte, mens du spiser en deilig lunsj. Husk solbriller.


På vei til Skudeneshavn kjører man faktisk gjennom seks fylker. Oslo, Akershus, Buskerud, Telemark, Hordaland og Rogaland. Det er et Norge i miniatyr. Fra storbyen, gjennom mindre byer til det etter hvert blir mer og mer landlig. Mot Telemark er det fine hus og gårder med vakre stabbur langs veien, som blir smalere og mer svingete der den kryper oppover og nedover langs fjell.


Vi suser avgårde E134 vestover. Etter en del timer er vi på Vestlandet og må bremse helt opp. En flokk med kyr skal krysse europaveien like før Etne i Hordaland, noe de gjør daglig for å komme seg ut på beitet. Dett er virkelig et stykke av Norge, som de sier hos Freia. Sjarmerende er det, men det lukter ikke akkurat Timotei og smørblomst i bilen, for å si det slik. Godt at kyrne ikke vet hva skinnsetene i Daimleren er trukket med.


Etter en nydelig tur over fjellet er vi fremme i Gamle Skudeneshavn. Nå skal vi kjøre gjennom Søragadå mot Dampskipskaien, en utfordring i seg selv med en bil som er 5,15 meter lang. Stille og ganske lydløst glir vi gjennom gaten, mens rekkesekseren murrer fornøyd. På det smaleste passerer vi med bare noen centimeters klarning i bredden.


På Dampskipskaien har vi knapt stått i ro noen minutter, før noen hyggelige naboer dukker opp. Og igjen kan vi glede oss til noen fine dager i den vakre byen og nyte det gode liv i Skudeneshavn.

Dette er bare et lite utdrag fra Svein Arthur Kalleviks bok: "Skudeneshavn - med vind i seilene", Søragadå forlag.  Lokalboken gir deg et fint innblikk i byens spennende historie og nåtid. Den selges hos Hillesland Libris og via nettbokhandelen vår på denne bloggen og Facebook-siden "Det gode liv i Skudeneshavn".

Alle foto, (c) Foto: Svein Arthur Kallevik, Det gode liv i Skudeneshavn




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar