tirsdag 9. desember 2014

Nostalgisk tidsreise - Vakre Skudeneshavn før og nå

Den kjente fotografen Anders Beer Wilse spaserer rundt i Gamle Skudenehavn. Han er ved "Nullen" i Søragadå - hjertet av gamlebyen. Det er 1. oktober 1925 og han retter fotoapparatet sitt mot Reinertsen-huset. Kanskje er det duften av wienerbrød, som gjør at han stanser opp?


Dette bildet eies av Norsk Folkemuseum og finnes via søketjenesten til Nasjonalbiblioteket. Men motivet finner du selv i dag, ganske likt som i 1925.  Muren til venstre er erstattet med stakittgjerde. Vi er ikke så lei oss for akkurat det.


Noen meter lenger sørover. Vi står på siden av Reinertsen-huset, - der Verdens minste kafé holder til i dag. Tidsmaskinen er skrudd 12 år tilbake i tid fra forrige Wilse-bilde. Datoen er 1. juli 1913. Det er sommer og noen småjenter skimtes borti den gruslagte gaten. Også dette bildet eies av Norsk Folkemuseum og finnes på nettsidene til Nasjonalbiblioteket.


Og slik ser det ut i dag. Ganske likt, ikke sant. Riktignok er gatene asfaltert og husene har hvite vinduskarmer og en av hustrappene er blitt fjernet for å gi plass til biltrafikken. Men stemningen og husene er de samme. Ikke rart at mange elsker Gamle Skudeneshavn og at turistene strømmer hit fra hele verden. En av Norges best bevarte trehusbebyggelser.


(De nyeste bildene er tatt av Svein Arthur Kallevik)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar