onsdag 21. august 2013

Gull og grønne skoger i Skudeneshavn

Drømmer du om gull og grønne skoger? Ja, da kan vi gi deg et verdifullt tips. 

Bare en halvtimes gåtur fra Skudeneshavn sentrum, på fine stier i det flotte turterrenget Allmannamyr finner du en ekte gullgraverhytte. New Zealand hut, heter den. Hytten ligger like ved stien som går videre til Røyningsbu.Dette er en helt autentisk gullgraverhytte, helt lik den Kristian Kristiansen hadde som gullgraver i Greymouth på New Zealand. Kristiansen hadde en slik steinhytte der. Han vendte tilbake til gamlelandet etter 20 år i 1908. På sine gamle dager i 1936 ønsket han å gjenskape en slik hytte utenfor Skudeneshavn, heter det i boken "Svunne tider og forsvunne hus" fortalt av Rolf Høines.
Kristiansen inngikk en avtale som gjorde at han fikk ha hytten stående der og bruke den, så lenge han levde.


Du fornemmer historien til eventyreren og gullgraveren fra Skudeneshavn i den spartanske hytten, som kun var oppvarmet av en gammel ovn i det ene hjørnet. Her var det ikke materielle ting og komfort som var viktig, men enkelhet og nærhet til den vakre naturen.

I dag er det sikkert langt mer liv her enkelte dager, enn da hytten ble bygget. Her kan barna leke i gullgraverbekken, grille pølser på grillplassen eller teste petanque-banen. Et nydelig område for små og store, som gjerne skoleklassser drar på utflukt til. Så nært sentrum og så eksotisk.


Så neste gang noen sier til deg at du ikke skal tro på gull og grønne skoger, så kan du bare fnyse av dem. Du vet bedre :)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar