søndag 23. februar 2014

Napoleon, empire og stolte seilskuter

Svært mange lar seg imponere over den vakre, hvite trehusbebyggelsen i Skudeneshavn. Husene ble bygget på 1800-tallet og byggestilen er preget av Louis-Seize og empire-stilen. Louis-Seize-stilen opppsto i Frankrike på midten av 1700-tallet og fikk sin utbredelse i siste halvdel av dette århundredet under kong Ludvig XVI - og i Norge fra 1770-1810. Stilen er preget av klassismen med rette linjer, symmetri og utstrakt bruk av former og ornamenter fra antikken.


I Norge kjennetegnes denne stilen av bygninger med hel eller halvvalmet tak med svai, søylemotiv i fasaden, midtark og smårutede vinduer, heter det på Wikipedia. Empirestilen er også en klassisk preget stil og har sitt navn etter Napoleons keiserdømme fra 1805-1815. I Norge var denne stilen aktuell fra 1810-1840.


Sildefisket og seilskutefarten på 1800-tallet skapte en skikkelig boom i Skudeneshavn og det er fra denne tiden vi finner den vakre bebyggelsen i Gamle Skudeneshavn. I tiden 1835-1875 var storhetstiden i Skudeneshavn, folketallet økte med 1.150 til 1.357 innbyggere. I dag er gamlebyen ganske unik, ikke minst fordi den er meget godt bevart og i store trekk er byen som den en gang var.


Gamlebyen er faktisk så godt bevart at den kom på andreplass i NORTRAs konkurranse i 1990 om "Europas best bevarte tettsted". Riksantivaren har vernet bygningene i Gamle Skudeneshavn og har startet fredningen av enkelte bygninger.


- Gamle Skudeneshavn gir et komplett bilde av en småby knyttet til fiskeriene og det bosettings- og eiendomsmønster som oppstår på slike spesielle betingelser. At innbyggerne har vært seg disse kvalitetene i sitt eget miljø bevisst over lang tid, synes også unikt i norske sammenheng, heter det i Riksantikvarens beskrivelse av Skudeneshavn.

Gamle Skudeneshavn består av 130 bygninger, derav 97 bolighus. Hvert av dem kjærlig og omtenksomt bevart av sine stolte eiere.


2 kommentarer:

  1. Vi kommer nok en tur snart. må bare bli litt varmere i været tror jeg.......

    SvarSlett
  2. Ingenting kan måle seg med en fin vårdag på Vestlandet :)

    SvarSlett