Svært mange lar seg imponere over den vakre, hvite trehusbebyggelsen i Skudeneshavn. Husene ble bygget på 1800-tallet og byggestilen er preget av Louis-Seize og empire-stilen. Louis-Seize-stilen opppsto i Frankrike på midten av 1700-tallet og fikk sin utbredelse i siste halvdel av dette århundredet under kong Ludvig XVI - og i Norge fra 1770-1810. Stilen er preget av klassismen med rette linjer, symmetri og utstrakt bruk av former og ornamenter fra antikken.
I Norge kjennetegnes denne stilen av bygninger med hel eller halvvalmet tak med svai, søylemotiv i fasaden, midtark og smårutede vinduer, heter det på Wikipedia. Empirestilen er også en klassisk preget stil og har sitt navn etter Napoleons keiserdømme fra 1805-1815. I Norge var denne stilen aktuell fra 1810-1840.
Sildefisket og seilskutefarten på 1800-tallet skapte en skikkelig boom i Skudeneshavn og det er fra denne tiden vi finner den vakre bebyggelsen i Gamle Skudeneshavn. I tiden 1835-1875 var storhetstiden i Skudeneshavn, folketallet økte med 1.150 til 1.357 innbyggere. I dag er gamlebyen ganske unik, ikke minst fordi den er meget godt bevart og i store trekk er byen som den en gang var.
Gamlebyen er faktisk så godt bevart at den kom på andreplass i NORTRAs konkurranse i 1990 om "Europas best bevarte tettsted". Riksantivaren har vernet bygningene i Gamle Skudeneshavn og har startet fredningen av enkelte bygninger.
- Gamle Skudeneshavn gir et komplett bilde av en småby knyttet til fiskeriene og det bosettings- og eiendomsmønster som oppstår på slike spesielle betingelser. At innbyggerne har vært seg disse kvalitetene i sitt eget miljø bevisst over lang tid, synes også unikt i norske sammenheng, heter det i Riksantikvarens beskrivelse av Skudeneshavn.
Gamle Skudeneshavn består av 130 bygninger, derav 97 bolighus. Hvert av dem kjærlig og omtenksomt bevart av sine stolte eiere.
Vi kommer nok en tur snart. må bare bli litt varmere i været tror jeg.......
SvarSlettIngenting kan måle seg med en fin vårdag på Vestlandet :)
SvarSlett