fredag 25. oktober 2019

Geitungen fyr - gresk øystemning ved Skudeneshavn

En kort båttur utenfor Skudeneshavn ligger vakre Geitungen fyr. Den store, hvite bygningen gir assosiasjoner til et hus på en gresk øy, så eksotisk og spesiell er den. Enten du ønsker å overnatte der eller bare ta en dagstur, ja så er fyret virkelig verdt et besøk.


Geitungen fyr ble bygget i 1924 for å sikre innseilingen til Boknafjorden. Fyret er bygget i betong og er nå fredet. Opprinnelig kritthvitt malt, men fargen har nå blitt noe misfarget og fått et gulskjær over seg. Det karakteristiske fyret med buede tak, ble tegnet av Fyrvesenets arkitekt Jørgen M. Meinich (se tegningen under. Arkitekten tegnet senere Makkaur fyr i Finnmark, som skal ha klare likhetstrekk med Geitungen fyr). Tidligere var det et fyr her som hadde stått på stedet fra 1799. Mange var nok glade i sin tid for å bli advart når de hørte tåkeluren fra fyret.


Geitungen fyr var i drift helt frem til 1994, da det ble automatisert og avbemannet. Nå er det Haugesund Turistforening som eier fyret og det leies ut til overnatting i perioden mai til september. Fyret er fredet etter Kulturminneloven.


Vi tok turen ut til fyret en vakker sommerdag, ja faktisk en av de fineste dagene i hele sommer, med blå himmel, vindstille sjø og varmende sol. En hyggelig nabo tok initiativ til båtturen, og sammen dro vi ut med kaffe på termosen, Capo leskedrikk fra Skudenes Bryggeri (som forøvrig har Geitungen fyr i sin logo) og nydelige fleskepannekaker fra slakter Snørteland. For en deilig lunsj oppe på fyret.


På fyrstasjonen finnes også fyrassistentbolig og en grusvei som følger en opp fra kaien. Enten du har vært der før eller ikke - ta turen igjen. Du vil ikke angre. Og så er det jo mye billigere enn å dra til en gresk øy...


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar