søndag 12. november 2017

Gamle Skudeneshavn - vakker perle med historisk sus

Gamle Skudeneshavn på Karmøy i Rogaland er en usedvanlig vakker gammelby. Ikke minst fordi dette er en av de beste bevarte trehusbebyggelsene i Nord-Europa. Nydelige, hvite hus fra 1800-tallet, både små og store villaer, som er bygget i pakt med terrenget. De smale gatene, frodige hager med blomster og idyll, kan minne om en italiensk småby.


De 125 husene i Gamle Skudeneshavn og 100 sjøhusene ser likedan ut som da de ble bygget under byens gullalder med sildefiske og seilskuter på midten av 1800-tallet.


I 1867 skriver ukebladet "Skillingsmagazinet" at Skudeneshavn "har et lide moderne bymæssigt Fysiognomi. En hver av indvaanerne har, i alfald tilsynelatende, bygget sitt Hus hvor og som det faldt ham beleilight, uden at lade sig genere af Regulerings- og Bygningscommisionen. En grundplan af Byen byder paa flere krumme Linjer og skæve Vinkler enn rette".


Riksantikvaren har lagt godt merke til den vakre perlen i vest og for tiden forberedes en kulturmiljøfredning av Gamle Skudenehavn og områdene i byen like ved. Dermed bevares husene og kulturmiljøet for fremtiden og neste generasjoner.


Skudeneshavn er flere ganger blitt kåret til Norges sommerby og er blitt stadig mer populær blant turistene fra inn- og utland. De siste årene har cruise-turistene fått øynene opp for hvor vakkert det er i den lille byen sør på Karmøy. (c) Foto: Svein Arthur Kallevik, 2017


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar