søndag 27. desember 2015

Et juledrama i tre akter

Hele familien har lenge gledet seg til å feire jul i huset vårt i Søragadå i Gamle Skudeneshavn. 

Ingenting slår stemningen i vår egen julegate med julepynt både på, foran og i de gamle trehusene og lysende julegater i desemberkveldene. Pinnekjøttet fra slakter Snørteland er allerede bragt hjem og alle gavene også. Nå gjenstår det bare å kjøpe inn et juletre nede i havn.


(Illustrasjonsbilde fra i fjor... )

Det er jo litt stas å bære juletreet 300 meter fra juletreselgeren, gjennom byens smale gater og hjem til Søragadå. Men da vi kom til byen om ettermiddagen 22. desember begynte jeg å ane ugler i mosen, noe jeg fikk bekreftet under kveldens spasertur til havn. Det var det ikke et eneste juletre i sikte (foruten et svært stort et på torget...). Knapt en barnål å finne. Jeg fikk bange anelser, men la meg optimistisk om kvelden - klar for morgendagens juletre-innkjøp.


Men på lille julaften var det verken juletrær eller juletreselgere å finne i byen. Jeg fikk hakaslepp og ruslet litt oppgitt for å finne ut hva som hadde skjedd. Noen mente det var utsolgt både i Skudeneshavn og i Åkra. Kanskje en gårdbruker i nærheten har trær til salgs? Men uten bil, blir det hele litt komplisert. Tilbud om å få sage ned deler av en hekk ble høflig avslått. Kanskje Sparebanken vil selge sitt tre i lokalet til en trengende på juleferie?

Nok en gang er det besteforeldre i Haugesund som må trå til. Farfar drar ut først og finner et tre. Sender tekstmelding om at tre er funnet, kjøpt og befinner seg nå i bilen på vei sørover.

Det ringer på klokken utenfor. Der står ikke snekker Andersen, men farfar med en fin edelgran. Årets juledrama er heldigvis over. De nederste grenene fjernes forsiktig. Treet er på plass i juletrefoten i stuen, og snart kan små barnehender henge opp pyntekuler og flettede julekurver i papir.

Det ble jul i år også. Men neste år, da SKAL jeg bære juletreet igjen gjennom Gamle Skudeneshavn. Tror jeg. God romjul!!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar