tirsdag 7. april 2015

Dr. Jensens Minne - en av byens fine parker

I Skudeneshavn ligger den fine parken Dr. Jensens Minne. Det hele begynte som en planteskole i 1902, da grunnleggeren, Skudeneshavns distriktslege Dr. Jensen sådde de første frøene fra "Skovfrøkontoret" i København. Dr. Jensen tok initiativ til dannelsen av Skudenes Skogplantingsselskap med tegning av cirka 180 medlemmer og innkjøp av et jordstykke.


Et informasjonsskilt i parken forteller at produksjonen var stor. Høsten 1903 ble det solgt 4.350 nåletær. På det meste ble det produsert 500.000 planter i året, som ble solgt over hele Haugalandet.


Blant de sjeldne sortene som nå er store og som finnes i parken er Apeskrekk (aracuaria), tuja, hemlokk, lerk, Douglasgran, edelgran, noebelgran og siktagran (de største er 35 meter høye). I tillegg er det en rekke andre treslag og forskjellige prydbusker.


Parken ble i sin tid gitt i gave til Karmøy kommune, som nå forvalter parken. Under stormen "Nina" i vinter gikk en rekke store trær over ende, og har gitt stygge sår.

Parken er i dag til stor glede for store og små. En unik park, som det ikke finnes maken til på våre trakter og som det er viktig å ta vare på for generasjonene fremover.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar