søndag 12. januar 2014

Tåkelurfabrikken - minne fra seilskutetiden

Tåkelurfabrikken i Søragadå i Gamle Skudenshavn er et fint minne om gamle dager i seilskutebyen. Fra forrige århundreskifte holdt "O. C. Hansens tåkelurfabrikk" til her ved Dampskipskaien. 


O. C. Hansen tok verdenspatent på tåkeluren i 1881. "Hansaluren" eller "Skudeluren" ble solgt over hele verden. Den fungerer som et orgel, med tre blåsebelger. Disse pumper vekselvis luft inn i den tredje belgen som er fjærbelastet. Fra den går luften videre inn i belgen, kan man lese på nettsidene til Museet i Mælandsgården.


Tåkelurfabrikken ble drevet frem til 1960, etter at Hansen solgte den i 1917. Totalt skal det ha blitt produsert 80.000 manuelle tåkelurer.


Disse var først og fremst beregnet for seilskuter, men ble også bruk til annen type varsling (som å varsle om sandstormer og brann). I dag er det Sør-Karmøy Husflidslag som holder til i huset der Tåkelurfabrikken var. Her drives det nå ulike aktiviteter knyttet til husflid og egen kafedrift noen dager i uken.

2 kommentarer:

 1. Velkommen innom her for å lese mer om O C Hansen og tåkelurfabrikken: http://detvareingong.blogspot.no/2013/09/o-c-hansen-hva-hadde-skudenes-vrt-uten.html

  Fin blogg om Skudenes dere har her. Jeg kommer nok til å se innom flere ganger,

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Marit Elisebet! Takk for link til historiebloggen - artig å lese litt mer!

   Slett