tirsdag 24. februar 2015

Vil ha kulturmiljøfredning av unike Skudeneshavn

Riksantikvaren vil gjennomføre en kulturmiljøfredning av unike Skudeneshavn på Karmøy. Den gamle delen av byen, Gamle Skudeneshavn, ser ganske lik ut som den gjorde da den ble bygget på 1800-tallet.


-Skudeneshavn er kanskje den aller best bevarte trehusbebyggelsen i Norge. Den er helt unik i norsk og også europeisk sammenheng. Vi ønsker å ta et godt grep om vern, sier riksantikvar Jørn Holme til NRK  


Da Skudeneshavn skulle videreutvikles på begynnelsen av 1900-tallet, lot man det tidligere sentrum bli stående, og bygget et nytt sentrum basert på kvadraturens reguleringsprinsipper. Overgangen fra en selvgrodd, organisk bye til et regulert sentrum med rette gateløp er er noe av det som særpreger Skudeneshavn. Et slik kulturmiljø er til nå ikke fredet, og vil være unikt i nasjonal sammenheng.




Nylig var det et folkemøte om kulturmiljøfredningen, hvor 200 engasjerte personer kom. Styremedlem Eli Margrete Stølsvik fra venneforeningen Gamle Skudeneshavn sa at hun er optimistisk, og tror bomiljøet vil bli bedre og kulturmiljøfredningen vil gjøre det mer attraktivt for yngre å bosette seg i gamlebyen. Du kan lese mer om kulturmiljøfredningen på Karmøy kommunes nettsider.





tirsdag 10. februar 2015

Da hurtigruten kom til seilskutebyen Skudeneshavn

De gamle hurtigruteskipene er vakre og majestetiske. Et slikt vakkert hurtigruteskip er M/S Nordstjernen fra 1956. Et vernet skip, som nå i månedsvis har ligget til kai og skapt glede i Skudeneshavn.


Skipet ble bygget i Hamburg i 1956. Det gikk som hurtigruteskip i ordinær trafikk fra 1956 til 2012. Dette er det skipet som har hatt lengst fartstid i ruten. Nå ligger det ved den gamle ferjekaien i Skudeneshavn, og har blitt brukt til blant annet kafé, overnatting under SILK- Skudeneshavn internasjonale kultur- og litteraturfestival og som julebord-skip for folk flest sist jul.


Bildet er fra i sommer da skipet koste seg i solnedgangen.


Det er fint å være på dekk ute en fin sommerdag.


Eller inne i restauranten. Skipets utsmykking er noe for seg selv. Det er kunstneren Paul Rene Gauguin som har stått for den kunstneriske utsmykningen i førsteklasse-salongen, i trappen og i spisesalen. Det er som en tidsreise å komme om bord. Skipet ble i 2007 erklært verneverdig av Riksantikvaren.


Foto: © Svein Arthur Kallevik

fredag 6. februar 2015

Den kjente fotografen Beer Wilse i Skudeneshavn

I år feires 150 års jubileet til den kjente fotografen Anders Beer Wilse (1865-1949) fra Kragerø. Han var i sin tid en av landets viktigste fotografer og tok en rekke ikoniske bilder. "Jeg fotograferer for å vise etterslekten hele Norge!", sa Wilse i et intervju i 1948, skriver Dagsavisen. Naturligvis dro han til Skudeneshavn også - flere ganger!


Dette flotte bildet er fra 1913 og har beskrivelsen "Karmøen - Skudenes havneparti". Bildet eies av Norsk Folkemuseum og er gjort digitalt tilgjengelig via Nasjonalbiblioteket. Du kjenner kanskje igjen motivet av Holmen Brygge over hundre år senere?


I 1925 er tydeligvis Anders Beer Wilse tilbake med kameraet sitt i Skudeneshavn. Han fotograferte en rekke motiver, blant annet disse sjøhusene over (bildet eies av Norsk Folkemuseum). Wilse tok bilder over hele landet, ikke minst har han dokumentert dagliglivet til nordmenn. "Wilse formet vårt bilde av det norske", skriver forfatter og historiker Carl Emil Vogt i Dagsavisen 3. februar i år.


I 1939 er den kjente fotografen igjen på Karmøy og i Skudeneshavn. Tydelig inspirert av fiskernes hverdag, fotograferer han en rekke slike motiver (eies også av Norsk Folkemuseum). Anders Beer Wilse startet sin fotograf-karriere i USA og jobbet i 13 år for et jernbanebyggingsselskap i Minnesota. Men det er hans norske motiver vi kjenner best til her hjemme. Selv skal han ha sagt at hans livs arbeid var "å lære Norge og dets skjønnhet å kjenne bak et kamera", skriver Dagsavisen. Heldigvis har vi blant annet disse fine motivene fra Skudeneshavn for ettertiden. Du kan se mer på nettsidene til Nasjonalbiblioteket.