mandag 1. september 2014

Nostalgiske glimt fra næringslivet i Skudeneshavn

Det er fint å vandre rundt i Skudeneshavn og la seg glede av nostalgiske glimt fra en annen tid og et annerledes næringsliv i seilskutebyen. Spesielt to bygninger skiller seg ut. Den første er den gamle bokhandelen til Hillesland (etablert i Skudeneshavn i 1906). Den må ha vært en virkelig perle i sin tid. Se det flotte forretningsskiltet skåret ut i tre.


Den andre bygningen ligger like i nærheten. Den gamle banken. Staselig og solid. Et sted det nok var litt andaktsstemning over, når du gikk stolt som barn med sparebøssen din.


Sjøen og all næring knyttet til den har i alle år vært byens viktigste inntektskilde. Nå er det bare minner igjen av virksomheten hos Skudenes Mekaniske Verksted, fra da de holdt til i disse fine lokalene midt i byen. Ikke noen beroligende lyder fra båtmotorer herfra nå om dagen.


Mye vann har rent i havet og mange generasjoner sjøfolk har kommet og gått. Men Skudenes Sjømannsforening av 1893 består. For sjøfolk og skipene fra Skudeneshavn regjerer fremdeles i byen - og på all verdens hav. Så kan man kaste et blikk tilbake til en nostalgisk tid og takke for at sjøen fremdeles gir arbeidsplasser og inntekter for mange.
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar