onsdag 22. november 2017

Historien om den nye Skudeneshavn-boken

For mindre enn en uke siden kom den nye boken "Skudeneshavn - med vind i seilene" fra bokbinderiet i Skien. Over tre års arbeid om kvelder, i helger og i ferier har resultert i den nye lokalboken, hvor en rekke kjente personer fra Skudeneshavn har bidratt.


Veldig mye av forarbeidet med en bok handler om å lese "alt" det man kommer over av litteratur, hefter og artikler om Skudeneshavn. Bokhandler Hans Magnus Hillesland har vært en god kilde og inspirator. Fra sitt arkiv har han kommet med den ene skatten etter den andre. Ikke minst ble jeg usedvanlig glad over å få et eksemplar av "Bendix Christian de Fine: Stavanger Amptes Udførlige Beskrivelse". En fantastisk nedtegnelse over hvordan det blant annet var i Skudeneshavn og omegn på 1700-tallet. Utrolige beskrivelser av hvalen som jager silden inn til land, hvor den fiskes. Om villhester, fiskere, overtro og bønder som tygget tobakk: "Hollands Ollie Tobak, hvor at de indstopper store stykker i Munden og dagen igiennem tygger, som brød".


Det er over seks år siden vi ble huseiere i Søragadå i Gamle Skudeneshavn. I ettertid har vi blitt kjent med mange hyggelige og fine folk i byen. Som historie-interessert har jeg lest mye, og ikke minst fått både gode historier og informasjon av kafévert Johannes Hansen på Majorstuen kafé og vår nabo Agnes Næss. Jan Inge Steensen er jo en fantastisk formidler både gjennom sin blogg om barndommen og gjennom den populære Facebook-gruppen "Du vett atte du e fra Skuddnes når..." som jo er en levende historie-bok. Naturligvis har han fått sitt eget kapittel, mens Agnes Næss forteller i boken om sin barndoms gate - Søragadå.

I boken har jeg forsøkt både å fortelle historien fra gullalderen med sildefiske og seilskuter, men også om den mer nære historie - blant annet den om gründeren Tora Jakobsen. Hun startet det som er blitt Hillesland-bokhandel, nå drevet av fjerde generasjon. Men i boken får man også møte dagens by, med aktivt kulturliv, festivaler og driftige folk. Ekteparet Midbøe forteller den fascinerende historien bak kulturscenen Holmen Brygge og den helt nye kulturkafeen Badehuset. Boken inneholder en rekke intervjuer. Doktor Per - Per Brunovskis - gir helsestatus på byen han elsker og forteller om hvordan det har vært å være lege for flere generasjoner i byen.


Et spesielt navn har blitt nevnt når jeg har snakket med folk om dagens by og nære historie. Det er Johannes Solstad. Kapteinen som ble skipsreder og har bygget opp et rederi som blitt stort internasjonalt. Og en person som har vært og er viktig som en lojal og god støttespiller i lokalmiljøet. Noe hans storslåtte gave - båten Solek - til Karmøy Råseglarlag - er et vitne på. Sommeren 2015 fikk jeg et svært hyggelig intervju med Johannes Solstad, som i boken kan fortelle om det som virkelig er et eventyr.Riksantikvar Jørn Holme har blitt et kjent fjes i Skudeneshavn, etter at han presenterte planene om kulturmiljøfredning av byen. I boken forteller han om hvor viktig Gamle Skudeneshavn er i norsk og nord-europeisk sammenheng, som en særdeles velbevart trehusbebyggelse fra 1800-tallet. Han spår også en positivt effekt for byen som attraktivt reisemål og håper på mer liv og aktiviteter i gamlebyen.


Nå er det bare å glede seg til å igjen få lov til å sitte hos Hillesland Libris og signere den nye boken - og ikke minst møte mange hyggelige folk. Her et bilde fra da forrige bok, "Det gode liv i Skudeneshavn - De fire årstidene" ble lansert for to år siden. Ved siden av sitter den kjente illustratøren Sarah McIntyre - en sann Skudeneshavn-venn, SILK-gjest og utgiver av mange flotte barnebøker.

Ha en fin førjulstid.

Vennlig hilsen Svein Arthur Kallevik

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar