fredag 20. november 2015

Julen nærmer seg i Skudeneshavn

Det nærmer seg jul og i denne førjulstiden er det spesielt sjarmerende i Gamle Skudeneshavn. Her kan du få en smakebit fra boken "Det gode liv i Skudeneshavn: De fire årstidene", utgitt på Søragadå Forlag:


"Det tar ikke lang tid før hele familien og besteforeldre er på vei nordover i Søragadå. Vi har et oppdrag å utføre. Vi trenger å få tak i et flott juletre til å ha i stuen i huset vårt. Etter å ha feiret jul i Gamle Skudeneshavn et par ganger har vi allerede lært noe. Blant annet at verdens beste pinnekjøtt selges hos slakter Snørteland. Det har mine foreldre kjøpt inn i god tid, så vi trenger bare gode poteter, kålrabi og ikke minst slakterens hjemmelagde pølser og medisterkaker. Og vi har lært at den juletrefoten vi har fått av mine foreldre, til erstatning for den håpløse vi i sin tid hadde med fra Oslo, trenger et tre med ikke altfor tykk stamme. Øks skal brukes for å tilpasse treet til den berømte foten, men det er greit å ikke ha en for omfattende oppgave…

Den hyggelige torghandleren vi har kjøpt blomster hos en rekke ganger, er på plass foran turistinformasjonen. Denne gang med et stort utvalg av flotte juletrær. Vi finner et ikke-dryssende, ikke for stort og et veldig fint tre, som han smilende pakker inn i en plaststrømpe. Så er det bare å betale og kaste treet over skulderen og vandre hjemover i flokk. Å bære juletre 300 meter gjennom gamlebyen har også blitt en juletradisjon, og man føler seg mer som snekker Andersen enn skomaker Andersen denne dagen.


I dagene som kommer skal vi handle inn julegaver til familie og venner. Vi er innom bokhandler Hillesland minst en gang om dagen, og kommer stadig ut med en Libris-pose med bøker og annet i hånden. Å handle gavene i Skudeneshavn er svært hyggelig. Folk har god tid og i motsetning til hva man er vant til i Oslo, så tar de butikkansatte seg tid til å nitidig pakke inn gavene så fint de kan. Det er uvant, men noe vi setter stor pris på. Så etter noen runder sammen og noen hemmelige innkjøpsrunder, er det gaver fra den lokale gullsmeden, leketøysbutikken, klesbutikkene, Quilte-smiå, Expert-butikken og fra fiskeutstyr og altmulig-butikken Basen. Kortreiste julegaver er ikke å forakte, tenker vi mens gavene gjemmes forsiktig unna i skap, under en seng og inni en kommode. Ingen må finne ut hva de får til jul ennå."

Hvis du har lyst til å lese mer fra boken "Det gode liv i Skudeneshavn: De fire årstidene" får du tak i den hos Hillesland Libris sine bokhandlere, Haugesund Libris eller via vår nettbokhandel.


Vi ønsker dere en hyggelig førjulstid!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar