mandag 10. august 2015

Vakre sjøhus til begjær

De vakre sjøhusene i Gamle Skudeneshavn er en attraksjon i seg selv. Noen store og stolte, andre mindre og litt beklemt plassert mellom andre sjøhus. Til felles har de en spennende og livlig historie fra byen "gullalder" på 1800-tallet med et fantastisk sildefiske og stolte seilskuter.


Tenk på hvor mye liv det må ha vært her når silda kom. Alle byens kvinner og menn måtte trå til og ta et tak. Nå var det silden som sto i fokus - uansett hva man hadde som yrke til daglig.


I forbindelse med at Museet i Mælandsgården fikk sin egen miniatyrmodell av Skudeneshavn, skriver Stavanger Aftenblad følgende 26. april 2003:

"Skudeneshavn kan dessuten skryte av landets best bevarte rekke av gamle sjøhus oppført i tre. De ligger på rekke og rad på Holmen, som ikke lenger er noen holme, men har vært det, midt i hjertet av den gamle trehusbyen. De gamle sjøhusene ga rom for bøkring, sildesalting og til Bjellands fabrikker.Kjente Stavanger-familier som Køhler, Kielland og Sømme sto bak oppføring av sjøhus på Holmen i Skudeneshavn. På Holmen ligger også museet Mælandgården med sin flunkende nye attraksjon, miniatyrbyen fra 1918." 


I dag er det stille og fredelig i de fleste sjøhusene. Nå er det kanskje bare noen krabbeteiner og en robåt som oppbevares innenfor.


Andre sjøhus har blitt til fritidsboliger til stor glede for store og små sommergjester.


Og disse fine sjøhusene har inspirert kunstmaleren, som stilte dem ut utendørs under Skudefestivalen. At sjøhusene er en viktig del av bybildet er det ingen tvil om.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar