fredag 6. februar 2015

Den kjente fotografen Beer Wilse i Skudeneshavn

I år feires 150 års jubileet til den kjente fotografen Anders Beer Wilse (1865-1949) fra Kragerø. Han var i sin tid en av landets viktigste fotografer og tok en rekke ikoniske bilder. "Jeg fotograferer for å vise etterslekten hele Norge!", sa Wilse i et intervju i 1948, skriver Dagsavisen. Naturligvis dro han til Skudeneshavn også - flere ganger!


Dette flotte bildet er fra 1913 og har beskrivelsen "Karmøen - Skudenes havneparti". Bildet eies av Norsk Folkemuseum og er gjort digitalt tilgjengelig via Nasjonalbiblioteket. Du kjenner kanskje igjen motivet av Holmen Brygge over hundre år senere?


I 1925 er tydeligvis Anders Beer Wilse tilbake med kameraet sitt i Skudeneshavn. Han fotograferte en rekke motiver, blant annet disse sjøhusene over (bildet eies av Norsk Folkemuseum). Wilse tok bilder over hele landet, ikke minst har han dokumentert dagliglivet til nordmenn. "Wilse formet vårt bilde av det norske", skriver forfatter og historiker Carl Emil Vogt i Dagsavisen 3. februar i år.


I 1939 er den kjente fotografen igjen på Karmøy og i Skudeneshavn. Tydelig inspirert av fiskernes hverdag, fotograferer han en rekke slike motiver (eies også av Norsk Folkemuseum). Anders Beer Wilse startet sin fotograf-karriere i USA og jobbet i 13 år for et jernbanebyggingsselskap i Minnesota. Men det er hans norske motiver vi kjenner best til her hjemme. Selv skal han ha sagt at hans livs arbeid var "å lære Norge og dets skjønnhet å kjenne bak et kamera", skriver Dagsavisen. Heldigvis har vi blant annet disse fine motivene fra Skudeneshavn for ettertiden. Du kan se mer på nettsidene til Nasjonalbiblioteket.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar