fredag 28. mars 2014

"Jeg velger meg april"

"Jeg velger meg april
I den det gamle faller,
i den det ny får feste;
det volder litt rabalder,-
dog fred er ei det beste,
men at man noe vil.


Jeg velger meg april,
fordi den stormer, feier,
fordi den smiler, smelter,
fordi den evner eier,
fordi den krefter velter,-
i den blir somren til!


Denne vakre hyllesten til våren og april skrev Bjørnstjerne Bjørnson i 1869 - omtrent på Skudeneshavns storhetstid. April er vakker både i diktet og den hvite perlen Gamle Skudeneshavn.






tirsdag 18. mars 2014

Blomsterbyen Skudeneshavn

Sommerbyen Skudeneshavn kunne gjerne blitt kalt blomsterbyen. I sommerhalvåret kommer de hvite trehusene i Gamle Skudeneshavn virkelig til sin rett, når huseierne stolt kan vise frem sine fargerike blomster i små haver, krukker og hengende på veggen.


Oppe ved kanoen er det en flott utsikt over hele Skudeneshavn og langt til sjøs. Husk å legge merke til de fine blomstene som lever sitt ville liv her oppe.


Blomstene henger vakkert på det koselige huset i Søragadå. Takket være huseierne som holder det fint i gatene og passer på at blomstene tar seg godt ut hele tiden.


Rusler du deg en tur ut i Hålandsdalen er det også fine blomster og ikke minst noen hester å møte på. Fem minutter fra torget og du er allerede på landet i blomsterbyen.


mandag 10. mars 2014

Nå kommer våren til sommerbyen

Endelig! Nå kommer våren. Riktignok med forsiktige besøk av vårsol, så du kan kjenne litt varme i kinnene, men våren er uten tvil på anmarsj. Det ser man tydelig når man spaserer rundt i Gamle Skudeneshavn. Som ved brannhydranten i en fin hjørnehave i Søragadå ved "Nullen" - i krysset ved Reinertsen-huset.


Nydelige klosterklokker og snøklokker står side om side. Et sikkert vårtegn om varmere tider og stadig flere blomster i bedene.


Og nedenfor fjellsiden opp en trapp, der har krokusene begynt å komme. De gamle, visne bladene måtte plukkes bort, før vi fornøyd kunne la krokusen komme til sin rett. Nå er det deres tid.


Om noen uker så kan du rusle ned på Dampskipskaien. Du passerer Tåkelurfabrikken og vakre påskeliljer på utsiden. Ta med en god bok og en termos med kaffe, og sett deg ned og nyt våren. Bedre kan det vel ikke bli?

torsdag 6. mars 2014

Det gode liv på stranden

Mange forbinder stranden med sol, sommer og sand. Barn som bygger sandslott, voksne som soler seg dovent i en fluktstol og ungdom som spiller ball ved sanddynene. Men strandlivet er jo så mye mer enn det, for det er jo liv på strendene hele året. Rundt Skudeneshavn er det mange fantastisk flotte sandstrender. Ikke minst er de vakre nå om våren.


En av de mest tilgjengelige strendene fra Skudeneshavn, som du kan nå med bil og buss, er jo Åkrasanden. Ikke stappfullt av mennesker på denne årstiden, men nettopp derfor idyllisk for en spasertur med sand under føttene eller kanskje en joggetur ganske alene.


Ja, for selv om det er få mennesker er det mye liv på stranden. Kanskje kan du finne noen fine skjell, en snegle som titter ut av sitt hus, hilse på en liten krabbe som krabber rundt eller bare nyte det vakre vårlyset. Danmark har Skagen - vi har våre strender rundt Skudeneshavn som er minst like flotte. Friluftsrådet på Karmøy har laget en egen brosjyre (nesten en liten bok) om Sandstrendene på Vest-Karmøy

God tur - og nyt den friske sjøluften, utsikten mot Nordsjøen og vinke til måkene, som nok lurer på hvem som er kommet på besøk.

søndag 2. mars 2014

"Blå salme"

Mange husker Erik Bye som den store fjernsynspersonligheten, som sang og hadde et stort, bankende hjerte for sjøfolk, kystkultur og ikke minst Redningsselskapet. I sin tid var han en av artistene på Skudefestivalen.


Mange nikker gjenkjennende til hans sanger, som "Skomværsvalsen", "Oles vise" og "Vår herres klinkekule". At han var en av landets fineste lyrikere, er det ikke alle som tenker over. Her er et utdrag fra den vakre "Blå salme":

Jeg synger meg en blå, blå salme
når dagen svinger hatten til farvel
og ror med sakte åretak mot strender
dit alle dager ror når det blir kveld.
Da søker jeg min hvile
ved treets trygge rot
mens sankthansormer gløder grønt
i gresset ved min fot.
        Da synger jeg min salme.

Erik Byes "Blå salme" fra Tilbake til sangene, J. W Cappelens Forlag, 1994.


lørdag 1. mars 2014

Hjertelig hilsen

I fjor ble det hengt opp 167 flotte hjerter rundt i Skudeneshavn, mange av dem på trærne på torget og her på kaféskiltet til Majorstuen kafé i Søragadå. Dette er en del av aksjonen Hjertelig Hilsen, som skal sette søkelys på hjerte- og karsykdommer hos kvinner.


Haugesunds Avis forteller at ifjor var LHL Sør-Karmøy med på aksjonen for første gang og i år håper man på at det henger enda flere strikkede hjerter i trærne i Skudeneshavn. Oppfordringen om å lage hjerter går til privatpersoner, skoler, barnehager og politikere. Den landsomfattende aksjonen til Landsforeningen for hjerte- og lungesyke (LHL) pågår fra 8. februar til 8. mars, skriver avisen.
Rundt om i landet er det stort engasjement for hjertestrikk, som jo er en fin måte å få oss til å tenke over budskapet og engasjere oss.

Les gjerne mer om LHL´s kampanje her, og mer om strikking på Elin´s blogg.