mandag 12. august 2013

Skudeneshavn - den hvite perlen ved havet

Drømmer du om å skru tiden tilbake? Til 1850-tallets stolte seilskuter på havna, blikkenslager-verksteder i kjellere, hest og vogn som passerer apoteket og bakeriet? I vakre Skudeneshavn er det nettopp mulig å skru tiden tilbake - i vår tid.Gamle Skudeneshavn på Karmøy i Rogaland er den vakre, hvite perlen ved havet. Byen er bortimot autentisk, med en rekke vakre hus i empirestil og flotte sjøhus. I de trange gatene er det såvidt en bil klarer å passere. Heldigvis er det nesten ingen biltrafikk, til glede for barna som leker i gaten og de voksne som spaserer.


Skudeneshavn fikk status som ladested i 1857. Folk levde av hummerfiske, sildefiske og eksport av sild. Mange seilskuter hadde sin hjemhavn her, til sammen 77 var i utenriksfart - ikke minst i Østersjøfart. På 1860-tallet var det 1.200 innbyggere, i dag er det cirka 3.300, opplyser Wikipedia.Titusenvis av turister fra inn- og utland drar hit i løpet av ett år og lar seg sjarmere av den vakre skutebyen. Også riksantivaren har latt seg sjarmere og imponere. Til høsten starter arbeidet med å gjøre Gamle Skudeneshavn til en kulturmiljøfredet by. Gamlebyen har cirka 130 bolighus og sjøhus. Fra før av er gamlebyen fredet (slik at alt eksteriør skal bevares) og enkelte bygninger er vernet (skal tas vare på som opprinnelig både innen- og utendørs).

Et fint sted for å lære mer og ikke minst se mange flotte gjenstander fra byens historie, handel og dagligliv, er museet i Mælandsgården. Her virker det som om verden har stått stille siden 1800-tallet og man får en sterk fornemmelse av internasjonal kontakt, en viss rikdom og storhet.Glem alle fordommer du har om vestlandsværet. Skudeneshavn har den høyeste middeltemperaturen i landet. Det er lett å føle at solen ofte skinner i skutebyen. Men begynner det å regne og de mørke skyene legger seg over småbyidyllen, så er aldri solen langt unna.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar